luni, 8 iunie 2015

Catre domnul primar!


Domnule primar al Lugojului,

 

Stiu sigur ca dupa mandate multiple, ati invatat deja cateva date istorice despre localitatea de care ar trebui sa aveti grija. Ma refer desigur si la pozitionare pe harta, clima, locuri turistice de prin apropriere, chestii de baze care le stie si un copil de clasa a 2. Stiti si ca trece un rau prin Lugoj, numit Timis? Nu vreau sa va jignesc, doar ca imi lasati impresia ca nu va plimbati pe jos prin acest sat de vacanta ( cica asa il numesc timisorenii). Cum? Adica sa lasati masina cea scumpa si soferul in fata casei, si sa luati Lugojul la pasi marunti. E minunat, si exact Timisul il face sa fie atat de diferit intr-un mod frumos fata de alte orase.  

Eu, spre deosebire de dumneavoastra,  ma ghidez dupa zicala – Mersul pe jos face piciorul frumos. Ador sa ma plimb, mai ales spre seara, cand e mai racoare si peisajul capata alte nuante. Nu am cuvinte sa va explic totusi dezgustul meu creat de guvernarea dumneavoastra. Ce legatura are una cu alta? Poate ati putea dumneavoastra sa ii ajutati:

- pe tinerii ( cu mai putin de 7ani de acasa) care mananca cate doua kilograme de seminte pe seara, in fiecare seara, in alt loc decat cel care l-au lasat plin de coji cu o zi inainte

- pe domnii si domnitele cu caini care scot patrupetul la cacuta, si ignora faptul ca in iarba inalta de juma de metru se joaca si copii

- pe dependentii de tigari care isi lasa mucurile nepasatori impreuna cu sticla de cola pe ambele parti ale zidului

Si poate gasim si masina aia de tuns iarba in spatele garajului dumneavoastra si o imprumutam si noi, nu de alta dar in curand cei de la etajul 1 nu vor mai avea priveliste spre Timis.

Dezamagitor, draga domnule primar, si nici nu am apucat sa va povestesc de parcurile din Lugoj, unde pe langa cele amintite anterior mai sunt si pedofilii, bautorii burtosi de bere la ceas de amiaza, si nisipul de la locul de joaca, de unde lipseste nisipul, dar gasim toata alimentatia boschetarilor de acum doua saptamani.

Va rog, luati aminte, dincolo de functia de primar, sunteti locuitor al acestui oras!

Haideti sa ne facem fiecare treaba de cetateni, dar si cea in care am fost pusi!

Felicitari totusi pentru fantana arteziana, creaza niste curcubee grozave!


Semnez EU








P.S: Sa nu uit sa va intreb- e permis sa traversam orasul cu motocicleta cu 100 km / h ? Dar cu masina? Sau politia locala nu e in legatura cu dumneavoastra?!






 

 

Fii libera, draga mea, si te rog, invata-ma si pe mine sa fiu!


Ma uit cu atat drag la tine - cum te aranjezi in oglinda, cum iti alegi cu atentie hainele si accesoriile, si cum, pozand, planifici singura ce ai vrea sa faci. Da, a trecut timpul, sunt constienta ca nu mai esti bebelusa mamii, dar uimirea si bucuria extrema ma invaluie de fiecare data cand ma uit cu adevarat la tine.

            Constientizez totusi, ca desi au trecut doar 4 ani, mi-am pus amprenta asupra ta, si eu, si tati, si buni, si toti copiii pe care deja ii admiri si ii declari prieteni pe vecie. Inceputul e aici, acum, si ma rog de sufletul tau pur sa nu te lasi influentata de nimicuri, de inutilitati si tipare doar pentru a face parte din grup, din scoala, din societate, din ceva.

Am mai spus ca nu consider ca te poate invata cineva cu adevarat ce inseamna sa fii parinte, eventual te poate insoti pe drumul parcurs si atunci cand cazi, sa gasesti solutii. Si acum imi amintesc, ca desi am fost un copil linistit, in mine mocnea cu adevarat un vulcan de dorinte, de aspiratii, de credinte. As gresi enorm daca as spune ca ai mei le-au distrus, dar regulile si limitele transmise genetic si educativ, din tata in fiu, cat si cele ale grupului social m-au modelat. Creativitatea era inlocuita cu adaptarea la profesor, hobby-urile erau mofturi copilaresti fara viitor, iar comunicarea deschisa a mea, ca si om cu drepturi egale, era pusa sub semnul varstei si al incompatibilitatii cu experienta mea de viata. Toate, le regasesc si acum in sistemul educativ, dar si la locul de joaca. Deocamdata ma limitez doar la aceste aspecte, doar cu ele ne confruntam.

Stiu ca eu ti-am insuflat deja anumite valori, dar si anumite temeri si frustrari.Toate ale mele, primite si inmagazinate in timp. Dar draga mea, nu asculta de mama ! Nu asculta de tata! Nu asculta de nimeni!

Asculta de tine, de ce simti tu, de ce vrei tu, de ce iti place tie! Ma rog sa iti dea Dumnezeu sanatate sa te conturezi singura, pisica- printesa-regina- Tania- Gabriela! Inevitabil, iti vor cere sa renunti la tine pentru ei si sa faci ce nu iti  place. Descopera-te in profunzimea ta, si ia din tot ce intalnesti ce iti este cu adevarat de folos- acum. Lasa viitorul si povestile despre griji, creaza din prezent un trecut frumos, si viitorul va fi al tau!

Eu iti sunt alaturi, merg pe langa tine cat timp imi vei permite! Tu intinde mana, si te voi ajuta! Sa ma ierti pentru tot ce am naruit fara sa vreau, si sa ma dojenesti oricand! Vorbeste-mi, ia-ma in brate si indeparteaza-te in ritmul tau. Eu te voi urma.

Fii libera, draga mea, si te rog, invata-ma si pe mine sa fiu!