luni, 8 iunie 2015

Fii libera, draga mea, si te rog, invata-ma si pe mine sa fiu!


Ma uit cu atat drag la tine - cum te aranjezi in oglinda, cum iti alegi cu atentie hainele si accesoriile, si cum, pozand, planifici singura ce ai vrea sa faci. Da, a trecut timpul, sunt constienta ca nu mai esti bebelusa mamii, dar uimirea si bucuria extrema ma invaluie de fiecare data cand ma uit cu adevarat la tine.

            Constientizez totusi, ca desi au trecut doar 4 ani, mi-am pus amprenta asupra ta, si eu, si tati, si buni, si toti copiii pe care deja ii admiri si ii declari prieteni pe vecie. Inceputul e aici, acum, si ma rog de sufletul tau pur sa nu te lasi influentata de nimicuri, de inutilitati si tipare doar pentru a face parte din grup, din scoala, din societate, din ceva.

Am mai spus ca nu consider ca te poate invata cineva cu adevarat ce inseamna sa fii parinte, eventual te poate insoti pe drumul parcurs si atunci cand cazi, sa gasesti solutii. Si acum imi amintesc, ca desi am fost un copil linistit, in mine mocnea cu adevarat un vulcan de dorinte, de aspiratii, de credinte. As gresi enorm daca as spune ca ai mei le-au distrus, dar regulile si limitele transmise genetic si educativ, din tata in fiu, cat si cele ale grupului social m-au modelat. Creativitatea era inlocuita cu adaptarea la profesor, hobby-urile erau mofturi copilaresti fara viitor, iar comunicarea deschisa a mea, ca si om cu drepturi egale, era pusa sub semnul varstei si al incompatibilitatii cu experienta mea de viata. Toate, le regasesc si acum in sistemul educativ, dar si la locul de joaca. Deocamdata ma limitez doar la aceste aspecte, doar cu ele ne confruntam.

Stiu ca eu ti-am insuflat deja anumite valori, dar si anumite temeri si frustrari.Toate ale mele, primite si inmagazinate in timp. Dar draga mea, nu asculta de mama ! Nu asculta de tata! Nu asculta de nimeni!

Asculta de tine, de ce simti tu, de ce vrei tu, de ce iti place tie! Ma rog sa iti dea Dumnezeu sanatate sa te conturezi singura, pisica- printesa-regina- Tania- Gabriela! Inevitabil, iti vor cere sa renunti la tine pentru ei si sa faci ce nu iti  place. Descopera-te in profunzimea ta, si ia din tot ce intalnesti ce iti este cu adevarat de folos- acum. Lasa viitorul si povestile despre griji, creaza din prezent un trecut frumos, si viitorul va fi al tau!

Eu iti sunt alaturi, merg pe langa tine cat timp imi vei permite! Tu intinde mana, si te voi ajuta! Sa ma ierti pentru tot ce am naruit fara sa vreau, si sa ma dojenesti oricand! Vorbeste-mi, ia-ma in brate si indeparteaza-te in ritmul tau. Eu te voi urma.

Fii libera, draga mea, si te rog, invata-ma si pe mine sa fiu!

 

Un comentariu: